Ordblindhed

  

Du er ved at afspille en video på You Tube. Det vil placere en cookie på din PC/tablet/telefon. 

Udfordringen

Der er behov for visuelt at formidle, hvad det vil sige at være ordblind. Filmen skal være en del af den information, man som elev og forældre får, når barnet er testet ordblind i de obligatoriske ordblindetest.

Der er behov for at formidle følgende emner:

 • At give viden om hvad det vil sige at være ordblind på en forståelig måde til børn, unge og voksne.
 • At skabe forståelse for, at der er håb på trods af specifikke udfordringer.
 • At give viden om at være ordblind ikke handler om intelligens og ikke behøver betyde færre muligheder i livet, men at det oftest vil betyde, at der skal arbejdes ekstra hårdt for både barnet og de voksne omkring det.
 • At der ikke er et hurtigt fix, der kan fjerne udfordringerne, men at der er mange muligheder for støtte og kvalificerende hjælpemidler.
 • At vi viser, at ordblindhed ses i mange former, og at der ikke er en one- fits- all løsning.
 • At man ikke er alene med sin ordblindhed – op mod 7% af befolkningen er ordblinde.  

  Løsningen

  Der planlægges udarbejdet en animationsfilm, som har til formål at give viden og skabe større forståelse af at være ordblind. Filmens mål at oplyse og præsentere fakta om ordblindhed på en konkret, visuel og fængende måde. Filmen skal gerne indgyde håb til ordblinde og familien om, at man med hårdt arbejde og støtte fra skolen og forældrene samt de rette hjælperedskaber kan opnå sine drømme.  

  Resultatet

  Filmen, Ordblind – sammen kæmper vi for dine drømme, fortæller på en let forståelig måde, hvad ordblindhed er. Den viser også vigtigheden af, at den ordblinde får hjælp til at klare de udfordringer, der følger med.

  Ordblindhed handler ikke om intelligens. Det behøver ikke betyde færre muligheder i livet, men kræver en ekstra indsats både af den ordblinde og af alle de voksne omkring.

  Filmen viser at med hårdt arbejde, solid støtte fra alle voksne og med brug af de mange gode digitale værktøjer, der er til rådighed i dag, behøver ingen at lade sig bremse af ordblindhed. 

  Ordblinde kan og skal også gå efter deres drømme. 

  Filmen fortæller i både billeder og tale i et sprog, som alle kan forstå. Derfor er den også oplagt at bruge til at nedbryde de tabuer, der kan være om ordblindhed. I skolen kan den være et godt redskab til at forklare klassekammeraterne, hvad det vil sige at være ordblind.  

  Målgruppen er børn og unge fra 3. klasse og op samt deres forældre. Filmen varer to minutter og bliver tilgængelig på dansk, engelsk, arabisk, somalisk, polsk og tyrkisk. Se disse version og læs mere på Viborg Kommunes hjemmeside.

  Se bl.a. pressedækningen af filmlanceringen fra Herning Kommune.

  Hør Lenette Krathmann Jensen fortælle om erfaringerne med filmen: 

  Sidst opdateret: 30.10.2019